Μελετήματα Ημαθίας

 Σημεία διανομής 
  • Βιβλιοπωλείο "Πυρινός" Βενιζέλου 50 (Βέροια)
  • Βιβλιοπωλείο "Επίκαιρο" Βενιζέλου 36(Βέροια)
  • Βιβλιοπωλείο "Συν+Είδηση" Μητροπόλεως 9 (Βέροια)
  • Ταχυδρομικά με αντικαταβολή + έξοδα αποστολής
Τιμή πώλησης 25 ευρώ

Κυκλοφόρησε το 1ο τεύχος των 
"Μελετημάτων Ημαθίας" 
Κυκλοφόρησε από την Εταιρεία Μελετών Ιστορίας & Πολιτισµού Ν. Ηµαθίας ο 1ος Τόµος του Επιστηµονικού Περιοδικού «Μελετήµατα Ηµαθίας»

Η Ε.Μ.Ι.Π.Η. αφιερώνει τον τόµο στον Ιστορικό – Δικηγόρο και Συγγραφέα κ. Γεώργιο Χ. Χιονίδη, εκτιµώντας την προσφορά του στην ιστορική έρευνα της Ηµαθίας. 


Στα «Μελετήµατα Ηµαθίας» παρουσιάζονται δέκα επιστηµονικές µελέτες σχετικές µε την ιστορία και τον πολιτισµό της Ηµαθίας. Πιο συγκεκριµένα στον τόµο γράφουν οι: 

Ιωάννης Θ. Γραικός, Η µέριµνα για το ανθρώπινο σώµα στη ρωµαϊκή Βέροια: Πολυτέλεια, καλλωπισµός και µια περίπτωση χειρουργικού τραύµατος στο δυτικό νεκροταφείο της αρχαίας πόλεως.
Νεκτάριος Μ. Πουλακάκης, Ψηφιδωτά δάπεδα στη Μακεδονία κατά την κλασική και ελληνιστική εποχή.
Αντώνιος Σ. Πέτκος, O αρχαιολογικός χώρος αγίου Παταπίου Βέροιας.
Φλώρα Γ. Καραγιάννη, Ζητήµατα τοπογραφίας της Βυζαντινής Βέροιας.
Μαρία Πολατίδου, Μαρία Χειµωνοπούλου, Βασιλική Καλταπανίδου, Ο Ιερός Ναός του Αγίου Δηµητρίου στα Παλατίτσια Νοµού Ηµαθίας.
Αγαθονίκη Δ. Τσιλιπάκου, Πρώτες ειδήσεις για το ναό του αγίου Δηµητρίου στην Ξεχασµένη Ηµαθίας.
Αντώνης Β. Γκαλίτσιος, Η παράσταση του αγίου Νικολάου, στην πρόσοψη του ναού του αγίου Νικολάου της Γούρνας, στη Βέροια.
Εµµανουήλ Γ. Ξυνάδας, Η ψαλτική παράδοση στη Νάουσα - Ναουσαίοι Μελουργοί του β΄ µισού του ΙΗ΄ αιώνα.
Δηµήτριος Αγγ. Παπάζης, Βεροιείς και Ναουσαίοι συνδροµητές σε έντυπα του 19ου αιώνα.
Αθανάσιος Γ. Βουδούρης, Η επισκοπή Καµπανίας κατά την περίοδο της προσωρινής υπαγωγής της στη µητρόπολη Θεσσαλονίκης (1876 – 1883) µε βάση την επιστολογραφία (1881 – 1883) του αρχιδιακόνου Μελετίου, προς τον µητροπολίτη Θεσσαλονίκης Καλλίνικο Φωτιάδη και άλλες πηγές.


****************
Όπως αναφέρεται και στην 1η παράγραφο του 3ου άρθρου του Καταστατικού της Ε.Μ.Ι.Π.Η, μία από τις βασικότερες επιδιώξεις της , είναι η δημιουργία ετήσιου επιστημονικού περιοδικού – επετηρίδας (οργάνου της Εταιρείας), στο οποίο θα δημοσιεύονται ατομικές και συλλογικές μελέτες, που θα συμβάλουν στην προώθηση των σκοπών της Εταιρείας
Με την υπ’ αριθμ. 2/2009-Γ-2 απόφαση του Δ.Σ. της Ε.Μ.Ι.Π.Η., αποφασίστηκε η έκδοση επιστημονικού περιοδικού – επετηρίδας (οργάνου της Εταιρείας), με την ονομασία «Μελετήματα Ημαθίας» και καθορίστηκαν τόσο η μορφή του περιοδικού όσο και οι γενικοί κανόνες δημοσίευσης
Όσοι επιθυμούν να αποστείλουν άρθρα ή μελέτες για δημοσίευση στην Επετηρίδα της Εταιρείας, μπορούν να επικοινωνήσουν με την Εταιρεία. (επικοινωνία )