Δευτέρα, 16 Μαΐου 2016

Η Ε.Μ.Ι.Π.Η. στο Αρχοντικό Μπέκα

Το Αρχοντικό Μπέκα (παλαιά ιδιοκτησία Μορδοχάι) κτίστηκε το έτος 1859 και ανήκε σε πλούσιο έμπορο εβραϊκής καταγωγής. Βρίσκεται στην εβραϊκή συνοικία της πόλης και εντυπωσιάζει για την ξεχωριστή αρχιτεκτονική και διακόσμηση του, όπου κυριαρχούν ρυθμοί Μπαρόκ και Ροκοκό. Το εξωτερικό του κοσμείται με αυθεντικές τοιχογραφίες, διατηρημένες σε άριστη κατάσταση. Σήμερα, είναι δημοτική ιδιοκτησία την οποία διαχειρίζεται η Κ.Ε.ΠΑ. Δήμου Βέροιας και στεγάζει τις επιτροπές Α/Βάθμιας και Β/Βάθμιας Εκπαίδευσης.

Στο αρχοντικό στεγάζεται και το αρχείο του καθηγητή της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ. Ν. Μουτσόπουλου που είναι πλουσιότατο και απαρτίζεται από αρκετά μέρη. Περιλαμβάνει πάνω από 25.000 σχέδια αποτυπώσεων παραδοσιακών και εκκλησιαστικών κτισµάτων. Επίσης, περιλαμβάνεται το φωτογραφικό του αρχείο µε χιλιάδες θεµάτων παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, αποτέλεσµα πολύχρονης ατοµικής και συλλογικής έρευνας. Σε αυτό προστίθεται και η βιβλιοθήκη 2.200, περίπου, τόµων παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και αρχαιολογίας, πλήθος περιοδικών, φοιτητικών εργασιών, επετηρίδων σχολών και εταιρειών, πρακτικών συνεδρίων κ.λπ.

Στο Αρχοντικό Μπέκα, παραχωρήθηκε με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. του Δήμου Βέροιας γραφείο για την κάλυψη των αναγκών της Εταιρείας Μελετών Ιστορίας και Πολιτισμού Ν. Ημαθίας. Η εγκατάσταση της Εταιρείας στο χώρο θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 26 Μαΐου 2016, ὠρα 19:30. Στο χώρο αυτό θα δέχεται η Εταιρεία τους ενδιαφερόμενους για συνεργασία, σύμφωνα με πρόγραμμα το οποίο θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου