Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου 2014

"Όψεις και Πτυχές της Βεροιώτικης Αποκριάς από τα οθωμανικά χρόνια ως τα τέλη του 20ου αιώνα" Η νέα έκδοσης της Ε.Μ.Ι.Π.Η.

Κυκλοφόρησε από την Εταιρεία Μελετών Ιστορίας και Πολιτισμού Ν. Ημαθίας η εργασία του Εμμανουήλ Γ. Ξυνάδα με τον τίτλο "Όψεις και Πτυχές της Βεροιώτικης Αποκριάς από τα οθωμανικά χρόνια ως τα τέλη του 20ου αιώνα".

Όπως αναφέρεται στον πρόλογο, σκοπός της έκδοσης είναι η καταγραφή και παρουσίαση ηθών και εθίμων που σχετίζονται με τις Αποκριές με βάση τα κείμενα Βεροιωτών λαογράφων, όπως της Βούλας Χατζίκου και του Στέλιου Σβαρνόπουλου αλλά και συμπληρωματικού υλικού που προέρχεται από τη βιβλιογραφία, τον Τύπο και τις φωτογραφικές ψηφιοθήκες.

Μέσα από το παραπάνω υλικό παρουσιάζονται όψεις και πτυχές της βεροιώτικης αποκριάς από τα οθωμανικά χρόνια μέχρι τα τέλη του 20ου αιώνα, ενώ καταγράφεται και η σταδιακή αστικοποίηση των γιορτών με την εισροή ξένων προτύπων και ηθών σε αυτές. 

Τελικά, φαίνεται πως η πόλη διατηρούσε τη δική της τοπική παράδοση τις ημέρες της αποκριάς. Παράδοση η οποία στηριζόταν στα τοπικά ήθη και έθιμα και η οποία, πρά τις διάφορες επιδράσεις κάταφερε να επιβιώσει και να υποδεικνύει στις νεώτερες γενιές το μέγεθος και την αξία της.

Η νέα έκδοση της Ε.Μ.Ι.Π.Η. διατίθεται στα συνεργαζόμενα βιβλιοπωλεία:
1. Βιβλιοπωλείο "Ηλιοτρόπιο" - Τρεμπεσίνας 12 Βέροια.  http://www.facebook.com/iliotropiobooks?fref=ts
2. Βιβλιοπωλείο "Επίκαιρο" - Βενιζέλου 36 - Βέροια.
3. Ταχυδρομική αποστολή (emipi@ymail.com).  

Επίσης, μπορείτε να αποκτήσετε την έκδοση συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα:


   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου