Δευτέρα, 2 Απριλίου 2012

Μακεδονικός Αγώνας και Απελευθέρωση της Βέροιας στα Εκπαιδευτικά Προγράμματα της Ε.Μ.Ι.Π.Η.

Δύο ακόμα ενότητες παρουσιάστηκαν κατά το μήνα Μάρτιο, στο πλαίσιο των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της Ε.Μ.Ι.Π.Η. με το γενικό τίτλο Μαθαίνω την Ιστορία του τόπου μου...

Πρόκειται για ενότητες που σχετίζονταν με την ιστορία της πόλης μας στα τέλη της Οθωμανικής περιόδου και συγκεκριμένα αφορούσαν το Μακεδονικό Αγώνα και την Απελευθέρωση της Βέροιας από τον Οθωμανικό ζυγό.

Στην πρώτη εκπαιδευτική συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 10 Μαρτίου 2012, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να μάθουν διάφορα ιστορικά στοιχεία σχετικά με το Μακεδονικό Αγώνα, να γνωρίσουν τους πρωταγωνιστές του και να κατανοήσουν τη συμβολή του Αγώνα αυτού στην μετέπειτα ιστορία του τόπου μας.

Στο β΄μέρος της συνάντησης παρουσιάστηκε στα παιδιά το εκπαιδευτικό παιχνίδι "Ο Μακεδονικός Αγώνας στη λίμνη των Γιαννιτσών", μια παραγωγή του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα Θεσσαλονίκης, το οποίο ευγενικά μας παραχώρησε το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό υλικό, ενώ στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν και άλλες εκπαιδευτικές δραστηριότητες (βιβλιογραφική έρευνα, ζωγραφική κ.α.).

Η δεύτερη εκπαιδευτική συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 31 Μαρτίου 2012, έδωσε την ευκαιρία στα παιδιά να γνωρίσουν, σε γενικές γραμμές, την ιστορία της πόλης στην Οθωμανική περίοδο μέχρι την απελευθέρωσή της. Μέσα από εποπτικό υλικό ήλθαν σε επαφή με πρόσωπα τα οποία έπαιξαν σημαντικό ρόλο αυτή την περίοδο καθώς επίσης και με τις ενέργειές τους οι οποίες απώτερο σκοπό είχαν την απελευθέρωση της Μακεδονίας.

Το κύριο μέρος της συνάντησης αφιερώθηκε στην απελευθέρωση της πόλης από τον Οθωμανικό ζυγό. Τα παιδιά, μέσα από διηγήσεις αυτοπτών μαρτύρων αλλά και αρχειακό υλικό, έμαθαν για την πορεία του Ελληνικού στρατού προς τη Βέροια, την είσοδό του και όλα όσα ακολούθησαν αυτή την ιστορική στιγμή.

Στο β΄μέρος της συνάντησης ακολούθησε εκπαιδευτικό παιχνίδι γνώσεων και στη συνέχεια ασχολήθηκαν με χειροτεχνία, όπου κατασκεύασαν επετειακή κονκάρδα.

Την επιμέλεια και παρουσίαση των δύο εκπαιδευτικών συναντήσεων είχαν η κ. Αναστασία Ταναμπάση και ο κ. Μανώλης Ξυνάδας.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου