Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2011

"Μελετήματα Ημαθίας" (Τόμος 2)

Κυκλοφόρησε από την Εταιρεία Μελετών Ιστορίας και Πολιτισμού Ν. Ημαθίας ο 2ος τόμος του Επιστημονικού Περιοδικού «Μελετήματα Ημαθίας».

Η Ε.Μ.Ι.Π.Η. αφιερώνει τον τόμο στη μνήμη της λαογράφου Βούλας Χατζίκου εκτιμώντας την προσφορά της στην πρόοδο και ανάπτυξη του πολιτισμού της Ημαθίας.

Στον τόμο παρουσιάζονται δέκα εργασίες – μελέτες οι οποίες αφορούν ζητήματα ιστορίας και αρχαιολογίας της Ημαθίας. Ειδικότερα, ο τόμος περιλαμβάνει τα ακόλουθα θέματα:

1) Αργυρώ Β. Τατάκη, Η Μέδουσα της Βέροιας. Ερμηνεία από ιστορική άποψη.

2) Ιωάννης Θ. Γραικός, Heruli ante portas? Η σωστική ανασκαφή του λαξευτού θαλαμωτού τάφου οικοπέδου ιδιοκτησίας κ. Τούτση στο νότιο νεκροταφείο της αρχαίας Βέροιας και οι ενδείξεις για την καταστροφή των εκτός των τειχών δημοσίων ιδρυμάτων.

3) Μάγδα Παρχαρίδου – Αναγνώστου, Τα ψηφιδωτά της Μακεδονίας στη ρωμαϊκή αυτοκρατορική περίοδο (1ος π.X. - 3ος αι. μ.X.)

4) Αντώνης Β. Γκαλίτσιος, Το χειρόγραφο ευαγγελιστάριο ΚΒ 10 από τη συλλογή χειρογράφων της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης της Βέροιας.

5) Εμμανουήλ Γ. Ξυνάδας, Η ψαλτική τέχνη στη Βέροια. Βεροιώτες μελουργοί του 18ου αιώνα.

6) Αντώνης Αναστασόπουλος, Κρίση και κρατική παρέμβαση στη Βέροια του τέλους του 18ου αιώνα.

7) δ. Αθανάσιος Γ. Βουδούρης, Η οικογένεια της Χατιτζέ χανούμ και το τσιφλίκι Ράχοβα της Karaferye (19ος αι.)

8) Παύλος Δ. Πυρινός, Το Ανώτερο (Γυμνασιακό) Παρθεναγωγείο Βέροιας (1920 – 1940). Με βάση άγνωστους και ανέκδοτους κώδικες.

9) π. Τιμόθεος Χαλκιάς, Η σχέση του μητροπολίτη Βεροίας Πολυκάρπου Σακελλαρόπουλου (1927-1943) με τις οργανώσεις ΕΕΕ και ΕΕ στη Βέροια του Μεσοπολέμου και οι εθνικοσοσιαλιστικές προεκτάσεις κατά την κατοχή – Η αποστολή του Ολύμπου.

10) ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ. Ευρυδίκη Κεφαλίδου, Ασώματα. Ένα αρχαϊκό νεκροταφείο στην Ημαθία, Θεσσαλονίκη: Εκδοτικός Οίκος Αδελφών Κυριακίδη, 2009.

Τιμή τόμου 25 ευρώ

Για παραγγελίες: emipi@ymail.com και τηλεφωνικά στο 6946.901.531

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου