Κυριακή, 20 Νοεμβρίου 2011

"Μελετήματα Ημαθίας" (τόμος 1)

Κυκλοφορεί ο 1ος Τόµος του Επιστημονικού Περιοδικού «Μελετήµατα Ηµαθίας», αφιερωμένος στον Ιστορικό – Δικηγόρο και Συγγραφέα κ. Γεώργιο Χ. Χιονίδη, ως ένδειξη εκτίμησης για την προσφορά του στην ιστορική έρευνα της Ηµαθίας.

Στα «Μελετήµατα Ηµαθίας» παρουσιάζονται δέκα επιστηµονικές µελέτες σχετικές µε την ιστορία και τον πολιτισµό της Ηµαθίας. Πιο συγκεκριµένα στον τόµο γράφουν οι:   

√ Ιωάννης Θ. Γραικός, Η µέριµνα για το ανθρώπινο σώµα στη ρωµαϊκή Βέροια: Πολυτέλεια, καλλωπισµός και µια περίπτωση χειρουργικού τραύµατος στο δυτικό νεκροταφείο της αρχαίας πόλεως.
√ Νεκτάριος Μ. Πουλακάκης, Ψηφιδωτά δάπεδα στη Μακεδονία κατά την κλασική και ελληνιστική εποχή.
√ Αντώνιος Σ. Πέτκος, O αρχαιολογικός χώρος αγίου Παταπίου Βέροιας.
√ Φλώρα Γ. Καραγιάννη, Ζητήµατα τοπογραφίας της Βυζαντινής Βέροιας.
√ Μαρία Πολατίδου, Μαρία Χειµωνοπούλου, Βασιλική Καλταπανίδου, Ο Ιερός Ναός του Αγίου Δηµητρίου στα Παλατίτσια Νοµού Ηµαθίας.
√ Αγαθονίκη Δ. Τσιλιπάκου,  Πρώτες ειδήσεις για το ναό του αγίου Δηµητρίου στην Ξεχασµένη Ηµαθίας.
√ Αντώνης Β. Γκαλίτσιος, Η παράσταση του αγίου Νικολάου, στην πρόσοψη του ναού του αγίου Νικολάου της Γούρνας, στη Βέροια.
√ Εµµανουήλ Γ. Ξυνάδας, Η ψαλτική παράδοση στη Νάουσα - Ναουσαίοι Μελουργοί του β΄ µισού του ΙΗ΄ αιώνα.
√ Δηµήτριος Αγγ. Παπάζης, Βεροιείς και Ναουσαίοι συνδροµητές σε έντυπα του 19ου αιώνα.
√ Αθανάσιος Γ. Βουδούρης, Η επισκοπή Καµπανίας κατά την περίοδο της προσωρινής υπαγωγής της στη µητρόπολη Θεσσαλονίκης (1876 – 1883) µε βάση την επιστολογραφία (1881 – 1883) του αρχιδιακόνου Μελετίου, προς τον µητροπολίτη Θεσσαλονίκης Καλλίνικο Φωτιάδη και άλλες πηγές.

Η τιμή του τόμου ανέρχεται στα 25 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου